Binnenzwembaden

Een binnenzwembad is een geweldig bezit en geeft een extra dimensie aan uw dierbare woning. Omdat wij staan voor de hoogste kwaliteit bouwt Heuff Zwembaden & Wellness voor binnen uitsluitend bouwkundige zwembaden.

 

Soorten binnenzwembaden

Voor een bouwkundig binnenzwembad heeft u de keuze uit:

  • een skimmerzwembad
  • een hoogwaterstand-zwembad
  • een overloopzwembad

Voor de bekleding van het binnenzwembad kunt u kiezen tussen speciale folie of tegels. Uw persoonlijke voorkeur bepaalt uw keuze.

 

Waar moet u aan denken bij een binnenzwembad

Bij de bouw van een binnenzwembad komt veel meer bij kijken dan bij een buitenzwembad. Want naast de keuze voor het soort zwembad, zijn de volgende aspecten van groot belang:

  • Isolatie
  • Ventilatie
  • Luchtdroging
  • Verwarming
  • Warmteoverdracht gekoppelde vertrekken


Normaal gesproken is de watertemperatuur in het bassin zelf 26 tot 28 graden. Om prettig te kunnen nagenieten van de gezonde zwempartij, dient de omgevingstemperatuur in de zwembadruimte minimaal enkele graden warmer te zijn. Om te voorkomen dat de naast- en bovengelegen vertrekken ook zo warm worden, moet de zwembadruimte goed geïsoleerd worden. Zeker bij bovenliggende woonvertrekken, is het bovendien vaak noodzakelijk om tussen de woonlagen een koel-ventilatiesysteem in een verlaagd en 2-ledig geïsoleerd plafond te instaleren.

 

Bij veel binnenzwembaden is hier niet goed over nagedacht, met als gevolg dat zeker in de zomer maar ook in de winter de woonkamer, slaapkamer of keuken veel te warm worden.

 

Wilt u voorkomen dat ramen condenseren en dat het gebouw zelf (bouwstaalconstructie, beton en afwerkingsmateriaal) wordt aangetast door een te hoge luchtvochtigheidgraad, dan is een goed doordacht en geïnstalleerd luchtdroging- en verwarmingssysteem noodzakelijk.

 

De luchtbehandelingsunit is dan gekoppeld aan kanalen tussen het plafond of in de vloer of wanden. Op een centrale plaats worden de kanalen gekoppeld aan een aanzuigrooster(s) en aan bijvoorbeeld speetroosters. Daar wordt de dan verwarmde en gedroogde lucht weer terug gebracht naar de zwembadruimte. Door in de ruimte een geringe onderdruk te creëren blijft de aanwezige warmere lucht in de zwembadruimte en wordt deze niet overgedragen naar andere vertrekken door bijvoorbeeld deurkieren. Ook draagt het systeem zorg voor de noodzakelijke luchtverversing. Bij kleinere vertrekken kan een losse unit worden geplaatst.

 

Bijkomend voordeel is dat de luchtvochtigheidsgraad altijd constant is, wat beter voor de gezondheid is en u langdurig en aangenaam kunt vertoeven in de wellnessruimte.

 

Afdekking van het binnenzwembad

Hoewel u het misschien niet zou verwachten, is afdekking ook bij een binnenzwembad nodig. Omdat er geen bladeren en dergelijke in kunnen vallen blijft het water weliswaar schoner. Maar om warmteverlies tegen te gaan blijft het zeker verstandig om het zwembad af te dekken als u het niet gebruikt. Bovendien wordt condensatie (uitdamping) tot wel 90% tegengegaan. Dit levert een aanzienlijke energiebesparing op het luchtdrogingssysteem op.

 

Laat u goed informeren

Kortom, wilt u een binnenzwembad in uw woning laten bouwen? Laat u dan vooraf goed informeren. Wij adviseren u en uw architect of bouwbedrijf graag vooraf en op professionele wijze. Tijdens de daadwerkelijke realisatie staan we u en de samenwerkende bedrijven vakkundig bij.

 

Wij adviseren nooit een polyester zwembad te gebruiken als zijnde binnenzwembad. Dit om meerdere kwaliteteitstechnische redenen!!

 

Contact opnemen