Zonnecollectoren

Het gebruik van zonnecollectoren voor het verwarmen van een zwembad is, samen met solarlamellen oftewel een Solardeck, de meest milieuvriendelijke én energiezuinige vorm van zwembadverwarming. Zolang er voldoende zon is, of als de omgevingstemperatuur bij de collectoren hoger is dan de temperatuur van het zwembadwater, wordt het water door de collectoren gepompt. Het water komt vervolgens verwarmd terug in het zwembad.

 

 

Montage van zonnecollectoren

De zonnecollectoren zijn eenvoudig van constructie en kunnen nagenoeg op elke maat worden geleverd. Ze kunnen worden gemonteerd op een plat of hellend dak of zelfs op de grond. Afhankelijk van de ligging is het ook mogelijk om de collectoren tegen een muur of scheidingswand te monteren.

 

Een nadeel van dit systeem kan zijn dat de zonnecollectoren er minder fraai uitzien. Als het enigszins mogelijk is, monteren we de zonnecollectoren dan ook uit het zicht op hellend of plat dak. Ligt het zwembad op een groot perceel in een buitengebied? Dan kunnen we de collectoren ook op de grond monteren.

 

 

PLC besturing

Voor een goede werking van dit systeem is een PLC-besturing met een motor gestuurde kraan nodig. Deze zorgt ervoor dat er alleen water door de collectoren stroomt als de omgevingstemperatuur hoger is dan dat van het water. Zou het water permanent door de collectoren stromen, dan zou bij een koudere omgevingstemperatuur het water afkoelen in plaats van verwarmen. Kort samengevat is de PLC-besturing zelfdenkend en draagt zorg dat het systeem alleen in werking wordt gezet als er rendement kan worden gehaald.

 

 

Kortom, het toepassen van zonnecollectoren draagt zorg voor de meest milieuvriendelijke en energiezuinige vorm van zwembadverwarming en is hierdoor echt aan te bevelen.

 

 

Bekijk onze uitgebreide informatie over zwembadverwarming d.m.v. zonnecollectoren. 

 

Contact opnemen